Bakaaboto
Door: Jiske Verberk
Blijf op de hoogte en volg Jiske
03 December 2009 | Suriname, Paramaribo
Vrijdag ben ik met twee andere meisjes en een gids in alle vroegte vertrokken richting Bakaaboto. De reis er naartoe zou vier uur duren. En daarbij moet je eraan denken dat je één derde van de rit rijd over een onverharde weg met allemaal kuilen. Het was een heel avontuur en we waren helemaal geshaked toen we aankwamen. Af en toe dacht de auto zelfs te kunnen vliegen als onze gids weer een kuil verkeerd had ingeschat. Wel leuk om mee te maken. Toen we eenmaal op Bakaaboto waren aangekomen heb ik mijn ogen uitgekeken over de schoonheid om me heen. Er stonden verschillende huisjes aan een stroomversnelling. Allemaal rotsen in het water die ervoor zorgen dat je stroomversnellingen krijgt. Bij aankomst hebben we de hangmatten opgehangen en even lekker kunnen relaxen. Ik lag meteen te pitten, want ik was helemaal kapot van de hele week. Later zijn we over de rotsen gaan lopen en hebben we lekker in het water liggen dobberen.
Na dat we die avond hadden gegeten zijn we de jungle ingegaan. Op zoek naar mooie dieren. We hoopten eigenlijk een kaaiman (kleine krokodil) te zien, maar helaas zijn we alleen wat kikkers en andere insecten tegen gekomen. Maar toch was het een heel avondtuur om in het donker door de jungle te lopen en verschillende hindernissen te doorlopen.
Na die nacht in een hangmat geslapen te hebben, zijn we 's ochtends richting een andere stroomversnelling 'Apesina' gelopen. We hadden zelfs gezelschap van een jongen van 16 uit een dorp aan de overkant. Was wel lachen, want hij kon geen Nederlands dus was met handen en voeten communiceren. We namen dezelfde tocht als die avond ervoor en kwamen ook toen weer verschillende insecten tegen. Toen we bij de stroomversnelling waren aangekomen zijn we lekker in het water gaan dobberen. Echt heerlijk zo'n afkoeling. We hadden het namelijk goed warm gekregen. Na een tijdje zijn we doorgelopen na een ander vakantieoord genaamd Danta bai. Na wat gedronken te hebben en een rondje te hebben gelopen zijn we weer terug gegaan. Die avond hebben we nog lekker bij het huisje in het water gelegen.
De volgende ochtend waren we uitgenodigd door de 16 jarige Surinaamse jongen om in zijn dorp te komen kijken aan de overkant van de rivier. In zijn dorp leven ze nog echt op de traditionele manier. De vrouwen hadden hun borsten niet bedekt, overal stonden houten huisjes met daken van gedroogde bamboebladeren. Ze hadden daar ook nog amper blanken gezien. De kinderen waren zelfs bang voor ons.
Na het bezoek aan het dorp zijn we gaan eten en daarna vertrokken naar de stad. Onderweg zijn we nog naar Stone-eiland geweest. Dit is een stuwmeer waar de stammen van dode bomen nog in het meer staan. Het stuwmeer was voorheen gewoon een bos wat ze onder water hebben laten lopen. De bomen hebben het niet overleefd, maar de stammen nog wel. Daarna zijn we verder gereden naar huis. Eenmaal thuisgekomen was ik helemaal gesloopt van een vermoeiende week. En toen moest ik nog gaan beginnen aan het vrijwilligerswerk waar ik uiteindelijk voor gekomen ben.
Maandag heb ik mijn ogen uitgekeken naar de chaos die in het huis heerst. Er leven 76 kinderen en er zijn maar enkele (1-3) begeleiders op de groep. Je ziet daardoor wel dat iedereen meehelpt om de boel draaiende te houden. De ouderen helpen de kleintjes en iedereen helpt mee met opruimen. Door de chaos wist ik deze dag ook echt niet wat ik met al deze kinderen aan moest. Ik heb daardoor een groot deel van de dag meegeholpen met wat papierwerk in te vullen. Ondertussen ben ik alweer twee dagen verder en heb het erg naar mijn zin. Dinsdag en woensdag heb ik de kinderen geholpen met huiswerk maken. Ik kon toen wat meer in kleine groepen werken en ik leerde de kinderen beter kennen en zij mij ook. Het is wel verdorie moeilijk om al die namen te leren kennen. Ze hebben geen makkelijk namen hoor. Vandaag heb ik wat in de creche meegeholpen en met een kleine groep jongens getekend. Het grappige is dat ik in het tehuis 'tante' wordt genoemd. Als je aankomt staan ze op het balkon te zwaaien en ook als je gaat zwaaien ze je uit en roepen nog even 'tante, tante'. Echt heel leuk. Ik denk dat het nog erg naar mijn zin ga krijgen. Vooral als ik dadelijk wat meer mijn weg weet binnen het kinderhuis.
Bedankt allemaal voor de leuke berichtjes. Jullie horen weer van me.
Groetjes Jiske
03 December 2009 - 22:47
Inge:
He sussie!
Leuk om je avonturen te lezen! En eindelijk wat foto's, je moet de andere maar snel op picasa zetten! Wat ga je dit weekend doen?? Sinterklaas vieren? Of hebben ze dat daar niet? Anyway, have fun!
Liefs inge -
03 December 2009 - 22:55
Nellie:
Wat leuk, al die ervaringen! Heb je nog meer foto's gemaakt?
Het lijkt me ook leuk om foto's te zien waar jij op staat.
heel veel groeten van een andere tante. -
04 December 2009 - 12:51
Okke:
Hee Jis!
Wat een leuk verslagje en prachtige foto's. Alleen mis ik jou er een beetje op...
Niet vergeten hè! ;)
Kuss Ok. -
05 December 2009 - 17:08
Margriet:
Ha "Tante" Jiske,
Fijn om te horen dat je het goed naar je zin hebt. Het lijkt me een geweldige ervaring.
Als ik dit alles zo lees, gaat de tijd veel te snel voorbij voor je.
Je bent geloof ik wel van het ene regenseizoen in het andere beland, maar bij jou is het er wel lekker warm bij, en dat kunnen we hier niet zeggen.
Mocht je nog enkele vrijwilligers nodig hebben, kan ik Teun en Daan even vragen. Misschien dat ze het wel willen doen (Als heeeeel Oploo meekomt!)
groetjes namens ons allen.
Margriet
05 December 2009 - 19:27
De Sint Spreekt:
Oploo, 5 december 2009
Lieve Jiske,
Wat is er op de Holtmeulen aan de hand,
een van de kinderen is voor 3,5 maand uit het land.
Jiske is aan het reizen gegaan,
en thuis is een lege plek ontstaan.
Maar niet getreurd, het skypen lost alle problemen op,
in een mum van tijd staren we naar eenieders kop.
Alles kunnen we via skype met elkaar delen,
de tijd vliegt voorbij en we gaan ons zeker niet vervelen.
Nu is zelfs de Sint aan het mailen gegaan,
het sturen van een gedicht kan de ouwe nog wel aan.
We zullen vanavond zeker een borrel op je drinken,
en je naam op de mail nog even aanvinken.
Met je pakje was je heel tevree,
het dichtte financiele gaatjes heel gedwee.
Voor vertrek moest je veel dure dingen gaan kopen,
en moesten we nog vele winkels doorlopen.
Maar uiteindelijk is je koffer toch dicht gegaan,
al hebben we er wel de hele avond over gedaan.
Midden in de nacht vertrokken we naar Schiphol,
en bij het afscheid schoten we toch een beetje vol.
Het is erg knap wat je allemaal doet,
eenieder die we spreken bewondert je moed.
De reis naar Suriname was lang en erg zwaar,
het hebben van hoofdpijn was dan ook erg naar.
Nu je alweer twee weken in het warme land bent,
en je de mensen al een beetje kent.
Voel je je al weer een beetje thuis,
en heb je een gezellige tijd met de meiden van je huis.
De kinderen noemen je "tante" en hangen aan je been,
met je 75 kinderen ben je zeker niet alleen.
Je geeft ze veel liefde dat hebben ze verdiend,
de Sint weet, Jiske is een echte kindervriend.
Het eerste weekend ging je al de rimboe in,
zonder bed en douche, had je het in je hangmat toch naar je zin.
Baden in de rivier, tussen de imboorlingen vertoeven,
zo gaat Jiske haar innerlijke IK beproeven.
Ze slaat zich er kranig doorheen,
waar moet dat met onze Jiske toch heen.
Zullen we haar na drie maanden nog herkennen??????
We weten zeker dat we haar dan heeeeeeeeeeeel erg gaan verwennen.
Sint is het dichten moe,
Hij mag morgen lekker weer naar het warme Spanje toe.
Veel liefs
Sint en zijn Pieten. -
07 December 2009 - 11:57
Marloutje:
en zijn er ook leuke surinaamse mannen;) -
07 December 2009 - 12:01
Marloutje:
Super mooi verhaal Jis!
Wat een andere wereld zeg. Wel fijn dat je het naar je zin hebt!!.
Ook een lief gedicht van die lieve Sint zag ik, mooi hoor.
Geniet ervan meis!! -
10 December 2009 - 21:29
Maria:
Hoi jiske,
Vandaag je foto's ontvangen. Wat is het daar mooi zeg!!!!!!!
Leuk dat je je werk in het kindertehuis kunt afwisselen met enkele uitstapjes, zo pik je ook nog mooi wat van het land mee.
Als ik jou verslagen lees denk ik dat het wel goed komt met Jiske in Suriname en dat je snel je draai hebt gevonden.
Jiske maak er een onvergetelijke trip van en hou ons vooral op de hoogte met je verslagen en foto's foto's en nog eens foto's, kunnen wij ook meegenieten van jou ervaringen.
Heel veel plezier van ons allemaal. -
15 December 2009 - 10:14
Charlotte:
He Jis,
zo leuk je verhaal te lezen. Ik ben ook naar Danta Bai en Ston Eiland geweest. Dat dorp waar je het over hebt is dat niet Duatra? Gaaf hoor!
Geniet ervan
We mailen!